Pàgines

dilluns, 24 d’abril del 2023

El dia de Sant Perseu


Des de l'AMPA de l'IES Ferrer i Guàrdia oferim aquest espai per a l'expressió de l'alumnat i el professorat del nostre institut.

Us deixem ací la primera aportació que hem rebut, titulada El dia de Sant Perseu. Ens encanta! :) 


Autoria: Professsor Andreu Romero Alcayde i estudiants de 3r d'ESO de Cultura Clàssica


Aquest 23 d’abril, com cada Sant Jordi, milers de persones regalaran a les persones més estimades un llibre i una rosa. Però què s’amaga realment d’aquest tradició?


Hem parlat amb l’alumnat de 3r ESO de Cultura Clàssica de l’IES Francesc Ferrer i Guàrdia per a saber-ne un poc més.


Com explica Laura Rodríguez, “hi havia una vegada un drac que atemoritzava a la població -Montblanc segons una de les versions ens recorda Adriana Suay-; per apaivagar la seua ira es va decidir sacrificar una persona per atzar cada vegada. Fins que un dia va ser el torn de la princesa. Just en eixe precís instant aparegué un cavaller que clavaria la seua llança matant el drac, tot just salvant la princesa”.


Aquest cavaller era Sant Jordi. Com ens recorden Irene, Silvia, Noa i Andrea, “de la sang del drac va brollar un roser del qual va regalar una rosa a la princesa, començant ací la famosa tradició”.


Històries paral·leles?


L’heroi grec Perseu, com Sant Jordi, també va protagonitzar l’arquetípica història de l’heroi (cavaller) que salva a una princesa en problemes. 


Com ens explica Júlia Pla, “el mite conta que aquest valent guerrer va salvar Andròmeda quan estava encadenada a una roca com ofrenda a un monstre. L’origen el trobem al càstig de Posidó al comentari superb fet per samare Andròmeda menyspreant la bellesa de les nereides. Fruit d’aquesta acció, ambdós s'enamoraran”.


Ruth Revert ens recorda que “Perseu sobrevolava eixe moment Etiòpia amb les seues sabates alades d’Hermes, tot just després d’haver decapitat Medusa, de la qual van brollar els seus fills, entre el qual es troba el famós cavall amb ales, Pegasus”.


En tot cas, continua explicant, “les semblances hi apareixen en l’estructura de la història: la princesa salvada per l’heroi, el monstre… la gran majoria de contes i llegendes actuals provenen de mites clàssics, que ja en el seu moment, varen ser modificats de mites anteriors. Per això en parlem d’històries universals”.


Per a Marcos i Gaël es tracta sense dubte d’una història més que connectada per dos personatges considerats símbols “del valor i el coratge”. O com recorda Aleixandre Cros,“no és l’únic mite cristià que és una adaptació d’una història pagana”.


Potser mai havies pensat en la semblança entre aquestes històries, però segur que hauràs sentit més d’una vegada la reivindicació que ens han traslladat Adriana i Júlia: “totes les llegendes, mites i històries antigues han estat contades des de la perspectiva de l’home fort i la dona feble. Afortunadament, a poc a poc estem assolint una major visibilització d’històries de dones que demostren la seua capacitat per a resoldre els seus problemes sense necessitar ésser salvades per cap Perseu o Sant Jordi”.


I tu? Continues la tradició de regalar un llibre i una rosa? Te n’han regalat algun llibre enguany?